ABD’nin Yıllık Bütçe Açığı Toplam Bitcoin Değerinin 6 Katını Aştı

ABD’nin Yıllık Bütçe Açığı Toplam Bitcoin Değerinin 6 Katını Aştı

Amerika Birleşik Devletleri’nin ortalama bütçe açığı “asla” yılda 1 trilyon dolardan az olmayacak. Bu tutar ülkedeki gayrisafi milli hasılanın yüzde 4,5’ini oluşturuyor.

U.S. Congressional Budget Office (ABD Kongre Bütçe Ofisi – CBO) tarafından derlenen ve 21 Ocak’ta kripto hedge fonları yöneticisi Travis Kling tarafından paylaşılan istatistiklere göre, yıllık açığın 2020’li yılların tamamı için 12,2 trilyon dolara ulaşacak.

GSYİH payı açığı 50 yılda yüzde 55 arttı
Açıklamada, “Bu tür açıklar, son 50 yılda ortalama olarak görülen GSYİH’nın yüzde 2,9’undan önemli ölçüde daha büyük olacaktır” ifadesi kullanıldı.

U.S. average budget deficit 1969-2029

1969-2029 yılları arasında ortalama ABD bütçe açığı. Kaynak: CBO

1 trilyon dolar, Bitcoin (BTC) piyasa değerinin altı katından ve tüm kripto para birimlerinin piyasa değerinin dört katından fazla.

Bitcoin’i destekleyen önemli isimlerden olan Kling, kripto para ve fiat para birimi arasında net ayrımlardan dem vurdu.

Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, bütçe açığı, ABD ekonomisinin son aylarda karşılaştığı tek endişe verici unsur değil. Geçen yılın sonunda, ülkenin toplam borcunun 23 trilyon dolardan daha yüksek olduğu ortaya çıkarken, dünyanın toplam borcu 255 trilyon dolar ya da her Bitcoin için 12,1 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Basit bir ifadeyle bütçe açıkları, bir ülkenin harcamaları gelirlerini geçtiği zaman ortaya çıkar. Kling’in belirttiği gibi, hükümetler farkı düzenlemek için fiat kullanabilirler, böylece daha sonra para arzını istedikleri gibi yönlendirebilirler.

Yeni yıl ile birlikte Fed, dolar arzına 425 milyar dolar ilave etti.

Açıkları kapatmak için fiat kullanmanın sonu iyi değil
Sürecin kökenleri, devletlerin ve merkez bankalarının, piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyatlarına karar vermelerine izin vermek yerine para arzını “yönetmelerini” isteyen Keynesçi ekonomiye dayanıyor.

Para birimleri arasında sabit bir döviz kuru ve bağımsız para politikası ile düzenleme yaparak serbest sermaye akışı elde etmeye çalışmak, “İmkansız Üçlü” olarak bilinen sorunu ortaya çıkarıyor.

Kling, Twitter’da paylaştığımı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bir politikacı olarak, vergileri artırmak zorunda kalmadan istenilen tüm harcamaları yapmayı vadetmenin cazibesini hayal edin. Daha fazla harcayın ve vergileri azaltın! Üstelik enflasyon da yok! Sonuç olarak, bu hamle para tarihinde daha önce birçok kez denendi ve iyi sona erdiğine dair hiçbir örnek yok.”

Saifedean Ammous’un hükümetler ve merkez bankaları tarafından “karışılmasını” önleyen “Bitcoin Standard” adlı kitabında açıkladığı gibi, bütçe açıkları gibi fenomenlere yol açan süreçler tersine çevrilebilecektir. Çünkü fiat, adından da anlaşılacağı gibi “kararname ile” para olmayı bırakacak ve bunun yerine Bitcoin’e benzer merkezi bir otorite olmadan faaliyet gösterecektir.

 

Kaynak