Fiber Kablolar Nasıl Okyanus Altından Nasıl Sağlanır?

Hepimiz internet kullanıyoruz ama aramızda kaç kişi internetin nasıl çalıştığını biliyor? Bu yazıda Internet kabloları hakkında bilgi paylaşmak istiyorum sizlerle.
Fiber Kablolar Nasıl Okyanus Altından Nasıl Sağlanır?

İnsanlığın ihtiyacına paralel ilerleyen teknoloji sayesinde bütün dünyayı bir ekrana sığdırmayı başardık. Elimizin altında bulunan akıllı cihazlar ile Wİ-Fİ (kablosuz internet) bağlanarak bütün işlemlerimizi yapabiliyoruz.Dailmaily’nin haberine göre 2014 yılında 885.189 km uzunluğunda okyanus ağı oluşturulmuş.

Bizler internet bağlantımızı Wİ-Fİ ile sağlarken kıtalar arası internet hala kablolar yardımıyla sağlanıyor. Bu kabloların çoğunluğu ise deniz altında bulunuyor.Kıtaların birbirine bağlanmasını sağlayan internet hatlarının temeli telgraf cihazına kadar uzanmaktadır. Kıtalar arası ilk kablolu iletişim 1858 Kraliçe Viktoria ve ABD Başkanı James Buchan arasında Transatlantik telgraf hattı ile gerçekleşmiştir.

İlk olarak 1858 yılında Cyrus WestFild tarafından telgraf için Atlantik Okyanusu’nun geçilmesi ile ortaya çıkan iletişim kabloları, günümüzde tüm internet erişiminin %99’unu sağlıyor. Dönemin teknolojik şartlarına göre çılgın bir deneme olan Trans Atlantik Telgraf hattı ilk denemede başarılı olsada hat üç hafta kadar dayanabilmiştir.Yine de dönem dönem deniz canlıları veya gemiler tarafından zarar görebilen kablolar, ülkelerin internetinde çok önemli ölçüde soruna yol açabiliyor.

Günümüzde kıtalar arası internet bağlantısı deniz tabanına yerleştirilen fiber optik kablolar tarafından sağlanmaktadır. Deniz tabanına yerleştirilen bu kablolar ilk başlarda yeterli yalıtımın olmaması nedeniyle kablo yüzeyinde oluşan elektriksel alanın köpek balıklarını etkileyerek ısırma duygusu uyandırması ciddi zararlar oluşmasına ve internet kopmalarına sebep olmaktadır. Gelişen teknoloji ve bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmalar sonucunda bu sorun çözülmüştür.