Google, Haritalar Özelliğini Nasıl Hazırlıyor?

Google, Haritalar Özelliğini Nasıl Hazırlıyor?

Google, pek çok hizmeti bir arada sunan ve internet çağının muhtemelen en temel firması olan bir kuruluş. Arama motoru, çeviri hizmeti, haritalar özelliği gibi pek çok özelliği sayesinde Google, yeri kolay kolay doldurulamayacak bir noktaya geldi.

Google’ın trafik kaydını nasıl tuttuğuna dair herkes gibi bizim de fikirlerimiz var. Hat üzerinde biriken telefonlardan gelen sinyalleri saymak, bu sinyallerin konum değişimlerini karşılaştırmak gibi çalışmalar ile Google, trafiğin durumunu tahmin edebiliyor. Burası işin kolay kısmı.

google haritalar

Amerikan firması, yaptığı açıklamada Google Haritalar’ın iki temel özelliği olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki sokak görüntüsü, diğeri ise uydu görüntüleri. Google bu ikisini birleştirerek yolların, binaların ve suların tam konumunu belirlemeye çalışıyor. 

Arabalar ve trekker adı verilen gelişmiş 360 derece sensörleri taşıyan kişiler, adeta dağ bayır dolaşıp hemen her yerin haritasını çıkarıyor. Yine de her sokağa girmesi mümkün olmayan Google, dünya çapında 1000 kadar üçüncü parti ortaktan da yardım alıyor. Örneğin bir inşaat firması, yeni yapılarını yaparken Google’a sağlıklı ve isabetli konum ve adres bilgisi sağlayabiliyor. 

google-trekker

Google Haritalar’da gördüğümüz gerçekçi gezegen görüntüsü de elbette ki tek bir uydunun çektiği bir fotoğraf değil. Google, farklı uydulardan gelen verileri bir araya topluyor. Haritalar’ı bilgisayardan açtığınızda sağ alt köşede görüntünün kaynağı yazar. Yer değiştirdikçe bu kaynak da değişir. 

Google ayrıca kullanıcılarından da veri topluyor. Yerel Rehberler adlı programda Google Haritalar’a bilgi ekleyerek ve bilgileri düzelterek katkıda bulunabiliyorsunuz. Ayrıca Google, sorular sorarak da bilgiler topluyor. 

google-maps

Google’ın veri işleme ekibi, sokakların ve binaların yerini, ellerindeki bilgileri kullanarak kendileri giriyor. Yine de işin bir kısmını yapmayı, en azından kabasını almayı yapay zeka yapıyor. Örneğin binaları modelleme işini yapay zeka yapıyor. Bu konuda da insanlardan çok daha hızlı. Google, yollar için de 3. parti organizasyonlardan ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan yardım alıyor. 

Google Haritalar, şu anda 220’den fazla ülkede kullanılıyor ve alanında ilk sırada yer alıyor. Apple Haritalar ona kafa tutabilecek mi bunu göreceğiz.