Nobel kimya ödülü: Lityum-iyon batarya bilim adamları onurlandırıldı.

Nobel kimya ödülü: Lityum-iyon batarya bilim adamları onurlandırıldı.

Üç bilim insanı, lityum-iyon pillerin geliştirilmesi için Kimya’da 2019 Nobel Ödülü’nü aldı.

John B Goodenough, M Stanley Whittingham ve Akira Yoshino, portatif elektronikler için kullanılan bu şarj edilebilir cihazlardaki çalışmaları için ödülü paylaşıyor.

97 yaşındayken, Prof Goodenough şimdiye kadarki en eski Nobel ödüllü.

Kimya profesörü Olof Ramström, lityum iyon pillerin “mobil dünyayı” etkinleştirdiğini söyledi.

Üçlü, dokuz milyon kron (738.000 £) para ödülü paylaşacak.

Lityum-iyon batarya, cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara ve elektrikli arabalara kadar her şeyde kullanılan hafif, şarj edilebilir ve güçlü bir bataryadır.

Nobel Komitesi şunları söyledi: “Lityum-iyon piller, iletişim kurmak, çalışmak, çalışmak, müzik dinlemek ve bilgi aramak için kullandığımız taşınabilir elektroniklere güç sağlamak için küresel olarak kullanılıyor.”

Lund Üniversitesi’nden Komite üyesi Sara Snogerup Linse, “Teknik bir devrime erişim kazandık. Ödül alan kişiler, birçok uygulamada yararlı olacak kadar yüksek potansiyele sahip hafif piller geliştirdi” dedi.

Elektrikli araçlardaki kullanımlarına ek olarak, şarj edilebilir cihazlar güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan önemli miktarda enerji depolayabilir.

İngiltere Kraliyet Topluluğunda düzenlenen ve toplumun Copley Madalyası’nı çalışmalarını onurlandırmak üzere programlandığı bir etkinlikte konuşan Prof Goodenough: “Bu günü hiç beklemedim ya da dört gözle beklemedim, ama” m çok mutlu oldum. ”

1970’lerin petrol krizi sırasında lityum-iyon bataryanın temeli atıldı. İngiltere, Nottingham’da doğan 77 yaşındaki M Stanley Whittingham, fosil yakıtlara dayanmayan enerji teknolojileri geliştirmek için çalıştı.

Lityum pilde bir katot – pozitif terminal – yapmak için kullandığı, titanyum disülfür adı verilen enerji bakımından zengin bir malzeme keşfetti.

Şu anda Vestal, Binghamton University’de bulunan Whittingham, ABD’nin anot bataryasının negatif terminali olan metalik lityumdan üretildi. Bu, elektronların serbest bırakılması için güçlü bir tercihe sahip olup, bataryalarda kullanım için çok uygundur.

 

Bu sonuçta ortaya çıkan cihaz iki volttan biraz daha fazlasını salıyordu, ancak metalik lityum patlayıcı yaptı.

Amerikalı, ancak Almanya’da doğan John B Goodenough, bir sülfitten ziyade metal bir oksitten yapıldığı takdirde katodun iyileştirilebileceğini öngördü.

1980’de, ideal materyali aradıktan sonra Austin, Texas Üniversitesi’nde profesör olan Goodenough, lityum pilin potansiyelini dört volta yükseltmek için kobalt oksit kullandı.

Goodenough’un katodu temelde olan 71 numaralı Akira Yoshino, 1985 yılında ticari olarak piyasada bulunan ilk lityum-iyon bataryayı yarattı.

Japonya’nın Osaka kentinde doğan Yoshino, Asahi Kasei Corporation ve Meijo Üniversitesi için çalışıyor.

Sony, Yoshino’nun yapılandırmasına dayanarak 1991 yılında ilk ticari lityum-iyon pilleri piyasaya sürdü.