Öksürük nasıl geçer?

Öksürük nasıl geçer?

Öksürüğe karşı karabiber çayı

Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır.

Öksürüğe karşı karabiber çayının hazırlanışı

Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır. Üzerine kaynar su dökülür. 15 dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve içmeye hazır hale gelir. Balgamlı halde gelen öksürüğü geçirmek için karabiber çayını deneyebilirsiniz.

Öksürüğe karşı kekik – bal

Üst solunum yolları enfeksiyonlarına, bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir. Bu hastalıklar öksürük yapan hastalıklar olduğu için bu öksürüğü geçirmek için kekik kullanılır. Kekik yaprağı, ispatlanmış bir öksürük ilacıdır. İçine bal katılmış kekik çayı daha faydalı olacaktır.

Bir türlü geçmeyen öksürüğünüz için evde yapabileceğiniz başka yöntemler de var. Bu yöntemler: 

  • Ananas suyu ve bal
  • Bal
  • Ceviz ve badem
  • Bal ve ılık su
  • Okaliptüs
  • Soğan lapası
  • Elma sirkeli yastıklar
  • Limon ve ballı çay
  • Soğan şurubu

Öksürüğü azaltmanın bir başka basit yolu da bol su içmekten, bitki çayına bal karıştırmaktan, bol C Vitamini almaktan, odanızın nem düzenini ayarlamaktan geçiyor. Bitti mi tabii ki hayır.

Öksürük için ne yapılır?

Öksürük özellikle soğuk mevsimlerde yetişkin ve çocuk bir çok insanı etkiliyor… Bazı kolay önlemlerle öksürüğü azaltmak mümkün…  

Öksürüğe karşı bol su için

Üst solunum yolu enfeksiyonları burun akıntısı, boğazı tahrişine dolayısıyla öksürüğe neden olabiliyor. Su, bu akıntıyı incelterek boğazın tahrişini hafifletebiliyor. Bol su içmek boğazın daha nemli kalmasına yardımcı oluyor bu da öksürüğü hafifletiyor. Günde en az 2 litre su için. Su içerken diğer önemli nokta bardağı kafaya dikmeden, yudum yudum içmek. Ayakta içilen su midenize değil doğrudan böbreklere gidiyor ve 15-20 dakika sonra vücuttan idrarla atılıyor.

Öksürüğe karşı bitki çayı ve bal

 Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, zencefil, nane limon gibi çaylar yine öksürüğün hafiflemesine fayda sağlayabilir.  Bunların yanında tüketeceğiniz bal; vücuda giren mikroplarla savaşma gücünü arttırıyor, hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca boğaz kuruluğunu alarak boğazı yumuşatıyor ve öksürüğün süresinin azalmasında da etki ediyor.

Öksürüğe karşı C vitamini

Greyfurt, mandalina, portakal ve limon gibi turunçgillerin yanı sıra kara lahana, ahududu, ıspanak, taze fasulye, bezelye ve soğan gibi C vitamininden zengin sebze ve meyve tüketmek enfeksiyona bağlı gelişen öksürüğü hafifletiyor. Hastalığın vücuttan atılma sürecini hızlandırıyor.

Odanızın nem düzeyini ayarlayın

Evdeki kuru hava solunum yollarını kurutuyor ve bu da öksürüğü arttırıyor. Evdeki nem düzeyinin yüzde 30-50 arasında olmasına dikkat edin. Akşamları yatarken hava soğuk da olsa mutlaka sirkülasyonu sağlaması açısından bir pencerenizi aralık bırakın. Ayrıca eviniziher gün havalandırmayı da ihmal etmeyin.

Sıcak duş

Sıcak banyodaki buhar ayrıca alerji ve astımdan kaynaklanan öksürüğe iyi gelir. Ayrıca burundaki salgıları düzenler.

Çamaşır suyu kullanmayın

Çamaşır suyu gibi ev temizlik ürünlerinin kokuları boğazı tahriş ederek, öksürüğe neden olabiliyor. Özellikle de alerjik bünyelerde ödem, bronkospazm geliştirme riskini arttırıyor… Titizlik yi ama fazlası zararlı…

Saatte yemek yemeyin

Çay, kahve, gazlı içecekler ve çikolata gibi besin ve içeceklerden mümkün olduğunca kaçınarak reflüye bağlı boğaz tahrişini en aza indirebilirsiniz. Aynı zamanda geç saatte yemek yemekten de kaçınmalı ve yastığınızın başını yükseltmelisiniz

Nevresimlerinizi 60 derecede yıkayın

Ev tozu akarları ile küf, kedi ve köpeğin tüyleri alerjik bünyelerde öksürüğe yol açabiliyor. Bu alerjik etkenlere karşı önlem alın. Yün atlet, yorgan, yastık ile halı kullanmayın. Halı yerine yıkanabilen kilim kullanın. Nevresim ve yastık kılıfınızı en az 60 derece ve üzerinde ısıda yıkayın.