Kırmızı Kare Nedir? – Kırmızı Meydan Nedir? – Kızıl Meydan Nedir? – Kızıl Nedir?

Kırmızı Kare Nedir? – Kırmızı Meydan Nedir? – Kızıl Meydan Nedir? – Kızıl Nedir?

15. yüzyılda Kremlin’in duvarları tamamlandıktan hemen sonra yapılan Kızıl Meydan, tarih boyunca idamlara, gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere sahne olmuştur. Eskiden, kentin merkezindeki en büyük pazar alanı olan meydan, Moskova’yı Rusya’nın belli başlı kentlerine bağlayan yolların kavşağıydı. Meydan, değişik zamanlarda konutlar, kiliseler, bir halk tiyatrosu ve bir basımevi yer almış. Moskova’nın ilk halk kütüphanesi ile üniversitesi de burada kurulmuştur.



XVI. yüzyıl’da meydan, Kurtarıcı ve Svyatoy Nikolay kapıları önünde, üzerinde köprülen kurulan bir hendekle Kremlin’den ayrılıyordu. Meydanın güneyinde, bir demir parmaklıkla çevrili taştan bir tribün (Lobnoye Mesto) yükseliyor, çarın ukazları buradan ilan ediliyor ve ölüm cezaları burada yerine getiriliyordu. Meydanı Kremlin’den ayıran hendek 1812’de kapatılmıştır.

1924’te Kızıl Meydan’da Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin için mozole inşa edildi. İlk olarak ahşap yapılan Lenin Mozolesi 1930’da granit mermerden yapılarak ziyarete açıldı. 1930’da Kızıl Meydan’ın taşları yenilendi ve 1818’de Minin ve Pojarski için meydanın ortasına dikilmiş olan anıt, geçit törenlerini ve gösterileri engellememesi için Vasili Blajenni Katedrali’nin önüne taşındı. Sovyetler Birliği döneminde her yıl 1 Mayıs ve 7 Kasım’da (Ekim Devrimi) düzenlenen geçit törenleri, Kızıl Meydan’daki en önemli kutlamalardı.

Kremlin ve Kızıl Meydan 1990 yılında 13. yüzyıl’dan beri Rusya tarihiyle olan güçlü bağları nedeniyle UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girdi.

2008 yılında, Sovyetler Birliği’nin (SSCB) yıkılışından beri ilk kez, SSCB’nin II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı kazandığı tarihi zaferin yıldönümü olan Zafer Günü törenlerinde ağır askeri araçlar geçit törenlerine katıldı. 2010 yılındaki törenlerde Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin yanı sıra ilk defa NATO’dan Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleri de Kızıl Meydan’daki kutlamalara katıldı.[1]

Kremlin’in hemen doğusunda, Moskova Nehrinın kuzeyinde yaklaşık 73,000 m²’lik bir alanı kaplar. 1875-81 arasında yapılan Devlet Tarih Müzesi meydanın kuzey ucunda bulunmaktadır. Güney uçta ise, 1554-60 arasında yapılmış Vasili Blajenni Katedrali yer alır. Doğu yakasında, Rusların Riyadıy adıyla anlandırdıkları ticaret galerileri vardı. 1953’te, bu galerilerin yeniden düzenlenmesinden sonra Devlet Satış Mağazaları (GUM) açılmıştır. Lenin’in 1930’da tamamlanan anıtmezarı ise batısında, hemen Kremlin’in duvarı önündedir. Lenin’in anıtmezarının yakınındaki öbür mezarlar da Kremlin duvarı boyunca uzanır.

Kriptograf 21. Soru İpucuları

1.Esasında yer ölçümü var



2. Bundan 3 çeşit var.

3. 10 olacaktı, 14 oldu. ikisi oradaydı.

4.  Birinde insan var. Bu ipucunda bahsettiğimin adını eksiksiz bir şekilde yazınız.

Cevabı: KIRMIZI KARE(KIRMIZI MEYDAN),KIZIL MEYDAN (KIZIL KARE)

Kriptograf Uygulamayı İndirmek için:

Kriptograf Hakkında

Kriptograf’ın bilim, tarih, gizem dolu dünyasına hoş geldin!

Kriptograf sana tek bir soru soracak. Sorunun cevabını ilk bulan sen ol, ödülü sen kazan. Gerçek soru, gerçek para. Kriptograf soruyu video ipuçları şeklinde soruyor. Cevabı bulmak için en azından ilk 4 ipucunu izlemen gerekecek. Kriptograf’a katılım ücretsizdir. Sorunun cevabını yanlış verirsen, dilediğin zaman ekstra cevap hakkı satın alabilirsin.

Ayrıca, ilerleyen günlerde, ekstra ipuçları da yayınlanacak. Bunları sakın kaçırma, çünkü her yeni ipucu seni cevaba daha da yaklaştıracak.

Türkiye’nin ilk video ipuçları üzerine kurulmuş bilgi yarışmasını hemen indir, sen de bu müthiş deneyime katıl. Unutma, cevabı yazarken yazım hatası yapmaman gerekiyor.

Kriptografi nedir?

Kriptoloji ilkeleri, günümüz geliştirilmesi ve kullanılması kriptografi olarak adlandırılır ve kırma kodlarına kriptanaliz adı verilir. Gizli belgeleri korumak için şifreleme yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Örneğin, Julius Caesar, bölgedeki generallerine yönelik mesajları şifrelemek için basit bir alfabetik şifre kullandı. Generalleri, mesajların şifresini çözmek için gereken şifre anahtarı hakkında bilgiye sahipti.

Günümüzün şifreleme yöntemleri, güvenli iletişim sağlamak için pek çok farklı yoldan kullanılmaktadır. Kriptoloji ile veri gizliliği sağlanır.

 

Sayfamızda yayınlanan yorumlar, yorum sahiplerinin sorumluluğundadır. Kaldırılmasını istediğiniz yorumlar için [email protected] adresine mail atmanız yeterlidir.